Maastricht NL Titel 2.png
 
 
 
 
MaastrichtTitelPagina.png
 

Fietsende studenten, fotograferende toeristen, en in de winter zelfs een complete Carnavalsoptocht. Allemaal passeren ze de revue op de oude Sint Servaasbrug in Maastricht. Dit continu komen en gaan van bezoekers en inwoners spreekt boekdelen over de geschiedenis en identiteit van Nederlands meest zuidelijke grensstad.

Servaasbrug.jpg

Maastricht is een stad met Europese ambities. Ambities die in 1992 werden bezegeld door de ondertekening van het Verdrag van Maastricht door de 12 regeringsleiders van de Europese Gemeenschap. Sinds die tijd, en met grote hulp van de alsmaar groeiende Universiteit Maastricht, trekt de stad steeds meer internationale inwoners en bezoekers aan.

Zoals in zoveel Nederlandse steden, verloopt deze internationalisering echter niet zonder slag of stoot. Lokale en internationale groepen leven veelal langs elkaar heen, spreken elkaars talen niet altijd, en hebben bovendien regelmatig moeite om elkaars gebruiken te begrijpen. Zijn de Europese ambities en lokale tradities van Maastricht wel met elkaar te verenigen?

In ‘Maastricht: Portret van een Europese Stad’ laten wij zien dat het kan. In maar liefst drie verschillende talen vragen wij de meest uiteenlopende Maastrichtenaren wat de stad voor hun betekent, hoe een groot en bewogen concept als ‘Europa’ zichzelf in de stad verwezenlijkt, en hoe mensen – ondanks de initiële verschillen – alsnog bruggen kunnen slaan.

 

ondertitels beschikbaar voor alle video’s

In het internationale Maastricht lijken sommige groepen sterk van elkaar vervreemd te zijn. Mike, die samen met zijn beste vriend een tech-startup is begonnen, heeft misschien wel een oplossing gevonden in de zogenaamde ‘Beacon’ technologie.

Maastricht-Roze.jpeg

Als je Maastricht zegt, zeg je Carnaval. Ieder jaar, voor een paar dagen, draagt de burgemeester het gezag van de stad over aan Prins Carnaval – waarna het feest meteen los barst.

Marcel en Corinne waren dit jaar het prinsenpaar in de Maastrichtse wijk Amby. Zij laten zien hoe diep de Maastrichtse liefde voor Carnaval gaat, en hoe deze traditie er in slaagt om de meest uiteenlopende mensen bij elkaar te brengen – zelfs als ze niet met de traditie zijn opgegroeid.

Het gesprek over de internationalisering van Maastricht is niet alleen een gesprek over identiteit, maar ook een over kansen, bedrijvigheid, en taal. Deze aspecten komen allemaal samen in de boutique van Britt, die inmiddels al ruim een jaar in het centrum van de stad gevestigd is.

Maastricht-Blauw.jpeg

Publicatie: Mei 2018

 

Co-productie:
Are We Europe


Productie team:
Annelies van Rijen
Edwin van de Scheur
Henry Vrijsen
Ties Gijzel

Met dank aan:
Universiteit Maastricht
Gemeente Maastricht
Provincie Limburg
Filmtheater Lumière
&
Mike, Marcel, Corinne & Britt