1. DIVERSITEIT
De Grijze samenleving is in eerste instantie vooral een diverse en open samenleving. Het is een kleurrijke samenleving. Er is voor iedereen evenveel ruimte, ongeacht wat hun achtergrond, afkomst, godsdienst, seksuele geaardheid, leeftijd of beperking is. Dit heeft niet alleen met tolerantie te maken, maar ook met het besef dat deze diversiteit onze samenleving versterkt.
Of je nu links of rechts op het Grijze spectrum zit, of juist felgekleurd Grijs bent of perfect in het midden zit; er is een fundamenteel besef dat we onze samenleving met iedereen delen — en dat er ondanks de vele verschillen nog meer overeenkomsten zijn die wij delen.
2. DEBAT
Daarnaast kunnen we niet om het feit heen dat in zo'n diverse en open samenleving meningen en politieke visies gegarandeerd met elkaar zullen botsen. Er zijn verschillende manieren om op zo'n botsing te reageren. Men kan ervoor kiezen om de verschillen te negeren, om te zwijgen. Of men kan ervoor kiezen om het debat aan te gaan met andersdenkenden; om de verschillen bloot te leggen die onder de oppervlakte verborgen liggen.
Het botsen van meningen en overtuigingen is niet iets negatiefs. Het is een van de basisprincipes van onze democratie. Door het gesprek aan te gaan, kunnen problemen aan het licht worden gebracht, worden mensen gestimuleerd om kritisch en creatief te zijn en kunnen er nieuwe oplossingen voor de problemen in onze samenleving worden gevonden.
Zolang het debat open blijft, met respect voor ieders mening, en men aan het eind van de dag elkaar nog de hand wil schudden — en wie weet zelfs samen nog een drankje drinkt — dan weet je dat wij als samenleving in staat zijn om conflicten op een vreedzame manier op te lossen.