Polarisatie wordt gedreven door de toenemende aandacht voor wij-zij-narratieven. Als we willen begrijpen hoe een samenleving polariseert, dan moeten we dus inzicht krijgen in hoe deze narratieven zich verspreiden. Vaak is het een van drie bekende actoren die voor dit probleem verantwoordelijk wordt gehouden: de media, de politiek of het internet. Echter, kijk je voorbij deze drie, inmiddels voor de hand liggende, actoren, dan kunnen we ook een vierde, doorgaans genegeerde, actor aanwijzen: het algemene publiek.
In het alledaagse leven zijn deze vier actoren — media, publiek, politiek, en het internet — nauw met elkaar verbonden. Zo moeten politici regeren terwijl ze tegelijkertijd kritisch worden bekeken door het publiek dat ze dienen. De media vormen een fundamentele schakel tussen deze twee; enerzijds omdat ze via massacommunicatie beide partijen met elkaar in contact laten staan, en anderzijds omdat ze verantwoordelijk zijn voor de controle van de politieke macht. Daar komt nog bij dat het internet — en social media in het bijzonder — inmiddels een tweede, en vaak directer, kanaal tussen de politiek en het publiek is geworden, wat tevens nieuwe connecties tussen mediakanalen en hun publiek heeft gecreëerd.
Deze complexe, onderlinge relatie is een essentieel onderdeel van onze hedendaagse democratie. Het voorziet immers in belangrijke democratische principes zoals transparantie en controle van de macht. Deze democratische feedbackloop heeft echter ook een schaduwzijde: polarisatie.