VRIJHEID OM OP TE BOUWEN
11 MEI, 2019 — JORDY NIJENHUIS
Wat zijn de grenzen van onze vrijheid? Is iedereen wel vrij in Nederland? En hoe betrekken we de nieuwe generatie bij het vieren van deze vrijheid?
Het zijn allemaal vragen die werden gesteld op het bevrijdingsfestival in Rotterdam. Een plek waar op 5 mei, bevrijdingsdag, niet alleen de kans werd genomen om die vrijheid uitbundig te vieren, maar ook om onze maatschappij eens goed onder een vergrootglas te leggen.
Op het festival werd een uniek podium geboden aan jongeren om met elkaar, en met de oudere generaties, het gesprek aan te gaan over de meest uiteenlopende facetten van ‘vrijheid’; van herdenken en samenleven, tot maatschappelijke diversiteit en verdeeldheid.
Op deze dag kwamen het verleden en het heden van Rotterdam op een mooie manier samen: aan het begin van de oorlog werd het hart nog letterlijk uit de stad geslagen, en nu, 74 jaar later, in een van de meest diverse steden van het land, worden de grenzen van onze vrijheid op een geheel andere manier wederom zichtbaar gemaakt. Hoe gaat de nieuwe generatie hiermee om? Stijn Sieckelinck (pedagoog en auteur van het boek ‘Reradicaliseren’) blikt met ons terug op deze unieke dag.